Goedkope bescherming tegen lage temperaturen

Japanse materiaalwetenschappers hebben een relatief goedkope staalsoort bedacht die niet bros wordt bij lage temperaturen, maar juist sterker. Hij is onder meer te gebruiken voor offshore-installaties en schepen die bij lage temperaturen heel moeten blijven, zo melden ze in Science.

Staal bestaat voornamelijk uit ijzer, met een beetje koolstof. Goedkope ‘laaggelegeerde’ varianten zijn gevoelig voor koude. De Japanners halen het voorbeeld aan van de ‘Liberty’-vrachtschepen uit de Tweede Wereldoorlog, die in de noordelijke wateren vrij massaal last kregen van scheurvorming. Om dit effect tegen te gaan kun je bijvoorbeeld een aantal procenten nikkel toevoegen, maar die oplossing is nogal duur.

De groep van Yuuji Kimura (Nationaal instituut voor materiaalwetenschappen, Tsukuba) heeft nu een proces bedacht dat ze ‘tempforming’ noemt. Eerst verhitten ze het staal tot 500 graden Celsius, daarbna walsen ze het uit. Er ontstaat dan een vezelachtige ferrietstructuur, doorspekt met ijzercarbide-nanodeeltjes.

Het getempformde staal behoudt zijn sterkte tot 60 graden onder nul. Nadeel is wel dat de vezelstructuur in één richting veel sterker is dan haaks er op, zodat het voor plaatwerk minder geschikt is.

bron: NatureNews, Science

Onderwerpen