Toll-like receptor maakt zich onnodig dik

Verzadigde vetzuren zijn onder meer zo schadelijk omdat een bepaald onderdeel van het immuunsysteem ze aanziet voor lipopolysacchariden uit bacteriële celmembranen. Gevolg is een lichte doch chronische ontstekingsreactie die vooral bij mensen met overgewicht uiteindelijk kan leiden tot insulineresistentie en type 2-diabetes, zo claimen Jerrold Olefsky en collega’s (University of California, San Diego) in het tijdschrift Cell Metabolism.

De vergissing wordt volgens Olefsky gemaakt door de ‘toll-like receptor 4’ (Tlr4). Deze zit op het oppervlak van immuuncellen en reageert op stoffen die worden uitgescheiden door ongewenste bacteriën. Daar stuurt hij dan macrofagen op af die een ontstekingsreactie veroorzaken.

Kennelijk lijken verzadigde vetzuren qua vorm dusdanig op die lipopolysacchariden dat Tlr4 het verschil niet kan zien.

Olesky heeft nog niet kunnen bewijzen dat vetzuren direct aan Tlr4 binden. Maar hij heeft muizen gekweekt die Tlr4 misten, en die bleek hij vet te kunnen mesten zonder dat hun metabolisme daar echt zwaar onder te lijden had.

Hij wijst er op dat er al stoffen zijn ontwikkeld die Tlr4 blokkeren, met het idee om andere infecties zoals colitis af te remmen. Op het idee om ze te gebruiken tegen insulineresistentie lijkt nog niemand te zijn gekomen, en dat is dus precies wat nu op die obese muizen wordt uitgeprobeerd.

bron: Cell Press

Onderwerpen