NWO wil 350 miljoen om onderzoekers van de straat te houden

Een eenmalige overheidsinvestering van 350 miljoen euro helpt per direct honderden onderzoekers aan de slag en is bovendien goed voor de economie. Dat stelt NWO in een open brief die vandaag naar premier Balkenende is gestuurd.

“De onderzoekers kunnen zo beginnen. Ze staan bij wijze van spreken bij ons aan de poort en wij moeten ze bij gebrek aan middelen nu ‘nee’ verkopen”, aldus NWO-bestuursvoorzitter Jos Engelen. Voor een deel zou het kunnen compenseren voor banenverlies binnen de industriële R&D.

Het idee is om een hele reeks voorstellen alsnog uit te voeren die door NWO eerder als goed tot zeer goed zijn beoordeeld, maar die wegens gebrek aan budget niet konden worden gehonoreerd. Zo ligt er nog voor 130 miljoen euro aan goedgekeurde voorstellen binnen de Vernieuwingsimpuls, beter bekend als de Veni, Vidi, Vici-subsidieregeling. In totaal leveren die voorstellen vier jaar werk op voor 450 onderzoekers.

Om alle resterende goede tot zeer goede voorstellen uit de vrije competitie (buiten de voorgeschreven thema’s om) te honoreren is nog eens 20 miljoen euro nodig. Dat levert 75 extra onderzoekers 4 jaar werk op.

Tot slot ligt er nog voor 200 miljoen euro aan goedgekeurde doch onbetaalbare voorstellen voor de bouw van grootschalige onderzoeksfaciliteiten. geschat wordt dat alleen de bouw al 1.000 tot 2.000 mensjaren werk oplevert.

Verwezen wordt onder meer naar president Barack Obama, die begin deze week ook al miljarden extra dollars naar Amerikaanse onderzoeksinstellingen sluisde.

bron: NWO

Onderwerpen