De jaarlijkse Times Higher Education-ranglijst van de beste universiteiten ter wereld heeft in de zes jaar van zijn bestaan nog nooit gedeugd. Dat heeft plaatsvervangend hoofdredacteur Phil Baty zelf toegegeven in zijn weblog.

De bekentenis volgt op een golf van kritiek op deze en andere ranglijsten, die mogelijk meer invoed hebben op de universitaire en politieke besluitvorming dan ze eigenlijk verdienen. Zo besloot de EU begin dit jaar een eigen ranking te gaan ontwikkelen, uit ergernis over het feit dat bovenaan de bestaande lijstjes vrijwel uitsluitend Amerikaanse universiteiten plegen te staan.

 

Baty stelt nu dat de THES-ranking inderdaad verbetering behoeft. Zo wordt een belangrijk deel van de score bepaald door een enquête, waarbij aan academici onder meer wordt gevraagd wat ze een goede universiteit vinden. Vorig jaar kwamen daar 3.500 antwoorden op binnen, wat nauwelijks een representatieve steekproef valt te noemen als je bedenkt hoeveel academici er op de wereld zijn. Temeer daar de respondenten verre van gelijkmatig over de wereld verdeeld schijnen te zijn geweest.

 

Ook wordt bij het wegen van citatiescores tot nu toe te weinig gelet op het feit dat het publicatiegedrag van bèta’s heel anders is dan dat van alfa’s.

 

In zijn blog belooft Baty er professionele hulp bij te halen. Hoe die de THES-ranking precies gaat aangepakken is echter nog niet helemaal duidelijk. Baty hoopt nog op suggesties uit de academische wereld.

 

bron: ScienceGuide, Hoger Onderwijs Persbureau

Onderwerpen