Aanwijzingen voor bestaan specifieke nicotine-smaakpapillen

Mensen hebben mogelijk specifieke, nog onbekende receptoren op de tong die specifiek reageren op nicotine. Het zou kunnen betekenen dat tabaksverslaving niet alleen wordt veroorzaakt door migratie van nicotine naar de hersenen, zo melden Portugese en Amerikaanse onderzoekers deze week op de website van PNAS.

Het zou tevens kunnen betekenen dat je de honger naar een sigaretje kunt onderdrukken met een pilletje op de tong, dat ongetwijfeld veel minder bijwerkingen geeft dan nicotinepleisters.

De onderzoekers deden proeven met muizen die het TRPM5-eiwit missen. Dat eiwit is essentieel voor het herkennen van bittere smaken, en nicotine smaakt bitter. Tot ieders verrassing bleken de muizen inderdaad niet in staat om bittere smaken te proeven, maar het verschil tussen nicotine en water proefden ze wél.

Het verschil tussen nicotine en kinine, een andere bittere stof, proefden ze ook, en dat bewijst dat er kennelijk een mechanisme aan het werk is dat losstaat van TRPM5.

Tot nu toe werd gedacht dat nicotine zich in de hersenen bindt aan specifieke nAChR-receptoren, wat via-via leidt tot aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine die de roker een goed gevoel geven. Maar kennelijk speelt ook activering van het smaakcentrum inde hersenen een rol bij het verslavingsgedrag.

Vervolgproeven op ratten hebben inmiddels aangetoond dat dat smaakcentrum inderdaad wordt geactiveerd door nicotine op de tong, en dat je daarbij heel andere neurale patronen waarneemt dan bij toediening van kinine. Na toediening van nAChR-inhibitoren op de tong bleken de ratten het verschil tussen nicotine en kinine ineens niet meer te proeven.

bron: Portugees ministerie van Wetenschappen

Onderwerpen