Bacteriën prefereren roestvast staal met restjes eend

De kans op bacteriële besmettingen in de voedingsmiddelenindustrie is te verkleinen door roestvaststalen aanrechten te vervangen door exemplaren van titanium. Op dat metaal hebben bacteriën minder grip, zo claimde Adele Packer (Manchester Metropolitan University ) vandaag tijdens het congres van de Society for General Microbiology in Dublin.

Packers onderzoek heeft geleerd dat bacteriën zich vooral verschansen in krasjes op het metaaloppervlak. Dat lukt vooral wanneer ze er precies in passen. Zo houdt de staafvormige Listeria zich vooral schuil in krasjes van mindeer dan een halve micrometer breed, terwijl de ronde Staphylococcus een kras van een hele micrometer nodig heeft.

Damp je een heel dun laagje titanium op het gekraste roestvaststalen oppervlak, dan blijkt met name E.coli ineens veel meer moeite te hebben om zich vast te houden.

Tijdens hetzelfde congres wist prof. Christine Dodd (University of Nottingham) overigens te vertellen dat er nog meer factoren zijn die de hechting van pathogenen aan roestvast staal beïnvloeden. Zo heeft Listeria veel meer grip op een oppervlak dat is voorbehandeld met een andere voedselbacterie, Pseudomonas fluorescens.

Het blijkt ook nog uit te maken welk gerecht er de vorige keer op het aanrecht heeft gelegen. Zo biedt vleesnat uit een gekookte eend een veel betere ondergrond voor Listeria dan vocht uit een biefstuk, aldus Dodd.

bron: Society for General Microbiology

Onderwerpen