Insecticide bevordert broeikaseffect veel sterker dan verwacht

Sulfurylfluoride (SO2F2), een gas dat in de VS vaak wordt gebruikt om huizen te ontdoen van termieten, blijft tien keer langer in de atmosfeer hangen dan iedereen dacht. Het versterkt dus ook het broeikaseffect veel erger, zo schrijven onderzoekers van de University of California (Irvine) op de website van Environmental Science and Technology.

SO2F2 is als broeikasgas 4.000 maal sterker dan koolstofdioxide. Bovendien vangt het zo ongeveer het enige deel van het IR-spectrum op dat door geen enkel ander gas in de atmosfeer wordt tegengehouden.

Tot nu toe werd aangenomen dat het gas vrij snel in de atmosfeer werd afgebroken. Schattingen liepen uiteen van 4,5 tot 14 jaar. Maar in Irvine hebben ze proeven gedaan met een nagemaakte atmosfeer in een glazen reactor, waarop ze lampen lieten schijnen die zonlicht simuleerden. De afbraak verliep dan veel trager dan verwacht. De nderzoekers kwamen uit op een ‘atmospheric lifetime’ van minstens 30 tot 40 jaar, en misschien wel 100.

Het probleem is dat met sulfurylfluoride heel slordig wordt omgegaan. Om houten huizen uit te gassen wordt er een tent overheen gezet, waar het gas onder wordt gepompt. Als men denkt dat alle termieten overleden zijn, haalt men de tent weg en laat het gas gewoon wegwaaien. Dat is nog volkomen legaal ook.

De procedure is vooral gebruikelijk in Californië. Daar gaat 60 procent van de wereldsulfurylfluorideproductie naar toe. De onderzoekers schatten dat het resultaat hetzelfde effect heeft als de CO2-emissies van 1 miljoen Amerikaanse auto’s.

Bovendien wordt gewaarschuwd dat het verbruik van het gas snel toeneemt omdat men het gebruikt als vervanger voor methylbromide, dat wél om milieuredenen verboden is.

bron: UC Irvine

Onderwerpen