Ziekenhuizen zijn voor de productie van hun medische isotopen binnenkort wellicht niet meer afhankelijk van de twee oude kernreactoren in Canada en Nederland. De Amerikaanse bedrijven GE Healthcare en ABT Molecular Imaging ontwikkelen cyclotrons die passen op een labtafel voor de productie van technetium-99m (99mTc).

99mTc is een radio-isotoop dat in ziekenhuizen over de hele wereld veel wordt gebruikt voor het in beeld brengen van organen via bijvoorbeeld single-photon emission computed tomography, een 3D-gammacamera. Het element produceert gammastraling bij zijn verval naar ruthenium-99.

Nu nog krijgen de ziekenhuizen vanuit de kernreactoren in Petten en Canada de radioactieve molybdeen-isotoop molybdeen-99 (99Mo) aangeleverd, die langzaam vervalt tot 99mTc. De nieuwe productiemethode is gebaseerd op het onderzoek van het Canadese TRIUMF laboratorium. Met deze methode is het mogelijk 99mTc te produceren uit het veel stabielere 100Mo.

De Canadese onderzoekers bombardeerden 100Mo in een bestaande cyclotron (circulaire deeltjesversneller), waarbij 99mTc ontstond. Met de kleine cyclotrons van GE Healthcare en ABT Molecular Imaging zou het voor individuele ziekenhuizen zelfs mogelijk worden in het eigen lab technetium-99m te maken.

De Chalk River onderzoeksreactor in Canada en onze eigen reactor in Petten leveren nu nog drie kwart van het benodigde 99Mo. De reactoren zijn echter al oud, liggen vaak stil in verband met onderhoud en worden beide mogelijk binnen vijf jaar gesloten.

Momenteel zijn de onderzoekers bij TRIUMF druk bezig met het voorbereiden van klinische tests waaruit de veiligheid van de nieuwe productiemethode moet blijken.

Bron: Royal Society of Chemistry

Onderwerpen