Stefan Wolzak
- Nieuws
Dna als bacteriële maatlat
De positie van chromosomen bepaalt mede waar een cel zich splitst tijdens celdeling. Dit lijkt na epigenetica een nieuw niveau in de functionaliteit van genetisch materiaal te zijn. Dit melden Jaan Männik en Cees Dekker (Kavli Institute of Nanoscience TU Delft) in PNAS.
- Nieuws
Arsenicumbacterie toch niet zo absurd
Een bacterie met arsenicum in zijn DNA (As-DNA) is iets minder onwaarschijnlijk dan eerder werd aangenomen. In elk geval is As-DNA niet volledig instabiel melden Jing Wang, Jiande Gu en Jerzy Leszczynski van Jackson State University en Chinese Academy of Science in Chemical Communications.
- Nieuws
Eeuwig doorwurmen
Een wormensoort lijkt zijn cellen oneindig te kunnen laten delen door ze te onderhouden met het enzym telomerase, zo schrijft Thomas Tan en collega’s van University of Nottingham in PNAS. Zij stellen dat de worm Schmidtea mediterranea hét modelorganisme is voor het bestuderen van de structuur, functie en onderhoud van ...
- Nieuws
Grafeen schadelijk als asbest
Grafeenplaatjes veroorzaken na inademing ontstekingen diep in de longen. Hierin lijkt de stof op asbest, stellen Anja Schinwald en haar collega’s van de University of Edinburgh in ACS Nano. Echte problemen zijn alleen te verwachten bij langdurig contact, maar stofkapjes zouden deze moeten kunnen voorkomen.
- Nieuws
Ruimtebacteriën zorgen voor licht in het donker
Bacteriën uit de stratosfeer kunnen een biofilm vormen die het vermogen van een microbiële brandstofcel (MFC) verdubbelt naar 0,2 mWatt. Dat schrijft Jinwei Zhang van Newcastle University in Environmental Science & Technoloy.
- Nieuws
‘Banaan’ maakt slecht cholesterol
Cholesteryl ester transfer protein (CETP) vormt een tunnel waardoor cholesterol van ‘goed’ HDL naar ‘slecht’ LDL kan stromen. Onderzoek met een electronenmicroscoop wijst dit uit, melden Lei Zhang van het Lawrence Berkeley National Laboratory en collega’s in Nature Chemical Biology.
- Nieuws
Krab + schimmel + bacterie = antiviraal middel
Na het inbouwen van twee bacteriële genen produceert de schimmel Trichoderma reesei N-acetylneuraminozuur (NeuNAc), de zeer prijzige precursor van een veelgebruikt antiviraal middel. Dit melden Matthias Steiger en collega’s van het de Technische Universiteit van Wenen in Microbial Cell Factories.
- Nieuws
Alarmsignaal in borsttumor
Opeenvolgende stadia van borstkanker hebben verschillende microRNA (miRNA) profielen, melden onderzoekers van de Ohio State University in PNAS. Zij hopen met deze kennis de ontwikkeling van borsttumoren naar agressievere stadia in de gaten te houden.
- Nieuws
Explosief chromosoom
Een erfelijke mutatie in het p53-gen is verbonden met agressieve vormen van kanker. Deze conclusie publiceren Jan Koster (AMC) en collega’s in Cell.
- Nieuws
Molecuul doet zeer
N,N-dimethylsphingosine (DMS) veroorzaakt chronische pijn in ratten, melden Gary J. Patti en Oscar Yanes van de groep van Gary Siuzdak (Scripps Research Institute, VS) in Nature Chemical Biology. Dit biedt nieuwe kansen voor behandeling, aangezien de huidige therapieën niet bijster effectief zijn.
- Nieuws
Diabetesmedicijn klust bij als antioxidant
Metformine verlaagt de mutatiesnelheid in cellen en de opstapeling van DNA-schade, claimen onderzoekers uit de groep van Michael Pollak (McGill University) in Cancer Prevention Research. Het zou de eerdere waarnemingen kunnen verklaren dat onder diabetici, die dit middel gebruiken, minder kanker voorkomt.
- Nieuws
Schimmels sterven anders
Het antischimmelmiddel amfotericine B (AmfB) werkt heel anders dan decennia lang werd aangenomen. Dit meldt de groep van Martin Burke van het Howard Hughes Medical Institute in PNAS. De ontdekking schept mogelijkheden om de bijwerkingen van AnfB te verminderen, terwijl de werking behouden blijft.