Opeenvolgende stadia van borstkanker hebben verschillende microRNA (miRNA) profielen, melden onderzoekers van de Ohio State University in PNAS. Zij hopen met deze kennis de ontwikkeling van borsttumoren naar agressievere stadia in de gaten te houden.

De onderzoekers vergeleken miRNA-profielen van cellen uit de verschillende ontwikkelingsstadia van kanker aan de melkgangen. Tussen de gezonde en niet-invasieve ductale carcinoomcellen werden 66 verschillen in expressie van de miRNA moleculen gevonden. Met de ontwikkeling naar invasief carcinoom vond men negen verschillen, die ze de invasiviteitshandtekening noemden.

Opmerkelijk was dat niet-invasief carcinoom drie van deze negen miRNA moleculen minder tot expressie bracht, dan in tot gezond weefsel, terwijl invasieve cellen deze moleculen juist meer tot expressie brachten. Deze moleculen hebben mogelijk dus te maken met de omslag naar invasief gedrag van de tumorcellen in deze vorm van borstkanker.

Eerdere studies brachten mIR-210, een van de drie moleculen, ook al in verband met de invasiviteit van kanker, dus zochten de onderzoekers uit van welke genen het eiwitten en functies beïnvloedt. De bijbehorende genen, zoals BRCA1, bleken allemaal een bekende grote rol te spelen in borstkanker.

Bron: PNAS

Onderwerpen