Medicijnenstudenten aantoonbaar beïnvloed door ‘goodies’

Schrijfblokken, clipboards en andere goedkope cadeautjes van geneesmiddelenfabrikanten hebben een aantoonbare invloed op de manier waarop medicijnenstudenten over merkgeneesmiddelen denken. Aan dit soort marketing moet dus een einde komen, zo vindt de redactie van het tijdschrift Archives of Internal Medicine.

Tot nu toe ging de discussie over medicijnenmarketing vooral over afgestudeerde artsen en veel grotere bedragen, maar kennelijk kun je met het bewerken van je doelgroep dus niet vroeg genoeg beginnen.

In het blad is deze week een onderzoek gepubliceerd waaraan 352 derde- en vierdejaarsstudenten hebben meegedaan. Daarvan studeren er 154 aan de University of Pennsylvania (Philadelphia), die het uitdelen van cadeautjes, monsters en gratis maaltijden gewoonlijk verbiedt, en 198 aan de University of Miami die zulke restricties niet hanteert.

De helft van de proefkonijnen werd zonder het te weten blootgesteld aan schrijfblokken en andere goedkope ‘goodies’, voorzien van reclame voor de bekende cholesterolverlager Lipitor. De andere helft kreeg niets.

Na afloop werd bij alle studenten op verschillende manieren gemeten hoe ze bewust én onbewust dachten over Lipitor en over Zocor, een goedkoop generiek alternatief dat de naam heeft net zo goed te werken.

Bij de derdejaars werden geen significante verschillen gevonden, waarschijnlijk omdat die nog te pril zijn om überhaupt een mening te hebben over verschillende behandelingsopties. Maar bij de vierdejaars was er wel degelijk een verschil. Studenten uit Miami die Lipitor-cadeautjes hadden gekregen waren duidelijk positiever over Lipitor dan hun jaargenoten.

Bij de studenten uit Philadelphia was het juist omgekeerd. Mensen aanleren dat je presentjes moet wantrouwen werkt dus ook.

bron: JAMA

Onderwerpen