Een plastic slacentrifuge is een ideaal instrument om hematocrietwaarden te meten in derdewereldlanden. Dat stellen twee studenten van Rice University (VS). Met een paar collega’s gaan ze hun ‘Sally Centrifuge’ deze zomer zelf uitproberen in Ecuador, Swaziland en Malawi.

De hematocrietwaarde geeft aan hoeveel rode bloedcellen het bloed bevat, en is daarmee een maat voor bloedarmoede. Dat is dan weer belangrijk voor de diagnose van aandoeningen als ondervoeding, tbc, aids en malaria.

 

Om zo’n hematocrietwaarde te bepalen centrifugeer je een buisje met een bloedmonster, zodat bloedcellen en plasma worden gescheiden. Vervolgens kijk je op welke hoogte de scheiding zit. Simpel, maar lastig uit te voeren als je geen elektriciteit hebt voor de centrifuge.

 

In het kader van een college ‘Introduction in Bioengineering and World Health’ hebben eerstejaars politieke wetenschappen Lauren Theis en tweedejaars sociologie Lila Kerr nu bedacht dat je hier gewoon een handbediende slacentrifuge voor kunt gebruiken.

 

Ze kozen een kek model dat wordt aangedreven met een op-en-neergaande drukknop in plaats van de gebruikelijke zwengel (deze, zo te zien). In de soepele plastic keerschotten onderin klemden ze de monsterbuisjes: het is een beetje improviseren maar het werkt wel. De centrifuge blijkt ongeveer 950 toeren blijkt te kunnen halen, wat na ongeveer 10 minuten de gewenste scheiding oplevert.

 

Overigens zijn er ook draagbare high-tech-minicentrifuges op de markt die op een auto-accu kunnen worden aangesloten. Alleen kosten die ruim 300 dollar per stuk.

 

bron: Rice University

Onderwerpen