2010 wordt “een goed jaar voor DSM” en Shell “maakt zich op voor een periode van nieuwe groei”. Aldus de respectievelijke ceo’s Feike Sijbesma en Peter Voser bij de presentatie van kwartaalcijfers die de verwachtingen op de effectenbeurs duidelijk overtroffen.

Met name DSM verraste met een bedrijfsresultaat (ebit) van 196 miljoen euro, tegen 44 miljoen vorig jaar. Dit bij een kwartaalomzet van 2.088 miljoen euro en een nettowinst van 130 miljoen. Analisten hadden respectievelijk 157, 1.990 en 95 miljoen verwacht.

 

Volgens Sijbesma is DSM hier mee terug op het niveau van begin 2008, toen de crisis nog maar amper had toegeslagen. Het is vooral te danken aan de sterke prestaties van de voedingsmiddelenactiviteiten, en onverwacht snel herstel bij de hoogwaardige kunststoffen. Ook het restant van de bulkchemie deed het beter dan verwacht. Alleen de farma-activiteiten vallen duidelijk tegen, onder meer vanwege “een ongunstige mix van producten”.

 

“Hoewel er met betrekking tot de economische vooruitzichten op middellange termijn onzekerheden blijven bestaan, geven het sterke resultaat over het eerste kwartaal en de aanhoudend positieve businessomstandigheden ons het vertrouwen dat 2010 een goed jaar wordt voor DSM”, zo vat Sijbesma het samen.

 

Zijn collega Voser is een stuk voorzichtiger. Bij Shell groeide de kwartaalwinst met 48 procent tot 4,9 miljard dollar, terwijl analisten hooguit 4 miljard hadden verwacht. De totale omzet steeg van 59,4 naar 89 miljard dollar. Maar dat komt vooral door de hogere energieprijzen.

 

Voser spreekt van een gemengd marktbeeld. De olieprijs lijkt zich voorlopig op het hogere niveau te stabiliseren, maar de raffinagemarges zijn nog steeds te laag. Het nettoresultaat is dat de winst van de upstreamdivisie (de winning dus) meer dan verdubbelde , terwijl hij downstream zelfs lager uitkwam dan in het eerste kwartaal van 2009.

 

“Er zijn tekenen van herstel, maar daar vertrouwen we niet op. We blijven ons richten op een hogere kasstroom, mede door nieuwe projecten en lagere kosten.”

 

bron: DSM, Shell, De Financiële Telegraaf

Onderwerpen