Om antivirale middelen onbeschadigd in menselijke cellen te krijgen, moet je ze laten bezorgen door Salmonella-bacteriën. Die zijn immers geschapen om cellen te infecteren, zo schrijven onderzoekers van de University of California (Berkeley) deze week in PNAS.

Uiteraard moet je je Salmonella wel dusdanig modificeren dat zij zelf geen kwaad meer kan, maar dat is zo moeilijk niet.

 

Viroloog Fenyong Liu en bacterioloog Sangwei Lu hebben het uitgeprobeerd op levende muizen. Ze infecteerden die met een cytomegalovirus (een soort herpesvirus). Vervolgens zetten ze een RNase P ribozym in elkaar, dat specifiek een bepaald messenger RNA-fragment van dat virus doormidden knipt en zo de verdere replicatie van dat virus dwarsboomt. De genetische code voor dat ribozym monteerden ze weer in een plasmide, een ‘los’ stuk DNA dat zichzelf kan repliceren buiten het bacteriële standaard-DNA om. En dat plasmide monteerden ze weer in een verzwakte Salmonella-stam die ze toedienden aan de zieke muizen.

 

De bacteriën deden vervolgens braaf wat ze altijd doen: via de darmen de muizen infecteren en zich her en der in allerlei cellen wurmen. Resultaat: de productie van nieuwe virussen daalde inderdaad aanzienlijk en de muizen deden er tweemaal zo lang over om aan het virus dood te gaan dan soortgenoten die géén bacteriën toegediend hadden gekregen, of Salmonella zonder het extra plasmide.

 

Van de Salmonella-infectie zelf hadden de muizen nauwelijks last.

 

De onderzoekers denken de bacteriën niet alleen te gebruiken als virusbestrijders, maar ook als aflevermethode voor andere soorten gentherapie. Tot nu toe gebruikt men daar nog vaak een… virus voor. De Salmonella-methode zou het grote voordeel moeten hebben dat de bacteriën gemakkelijker in grote hoeveelheden zijn te kweken, en dat de risico’s een stuk lager zijn dan bij een virale drager die alleen in theorie onschadelijk is.

 

En een groot voordeel is ook dat Salmonella nu eenmaal geëvolueerd is om de menselijke spijsvertering te overleven, zodat je haar gewoon via de mond kunt toedienen.

 

bron: UC Berkeley

Onderwerpen