Een cytokine-eiwit dat wordt aangemaakt als reactie op reumatoïde artritis, vermindert bij muizen de symptomen van de ziekte van Alzheimer. Hoog tijd om het ook bij mensen te proberen, zo stellen onderzoekers van de University of South Florida in het Journal of Alzheimer’s Disease.

Zo’n klinische test zou vrij snel kunnen starten omdat het eiwit in kwestie, genaamd GM-CSF, al jaren geleden door de FDA is goedgekeurd als geneesmiddel. Het wordt aangemaakt door recombinante gistcellen en verkocht onder de naam Leukine als nabehandeling bij chemotherapie.

 

GM-CSF staat overigens voor granulocyte macrophage colony-stimulating factor’. Het eiwit stimuleert de vorming van witte bloedcellen, en speelt zo een belangrijke rol binnen het immuunsysteem. Bijvoorbeeld wanneer reuma dat immuunsysteem aanzwengelt.

 

Dat reuma de kans op alzheimer lijkt te verminderen was al eerder opgemerkt. Tot nu toe werdechter gedacht dat dat kwam door de kunstmatige ontstekingsremmers die reumapatiënten gewoonlijk krijgen voorgeschreven.

 

Huntington Potter en collega’s hebben nu laten zien dat muizen met (kunstmatig opgewekte) alzheimersymptomen meer dan de helft van de eiwitplaques in hun hersenen kwijtraken wanneer ze Leukine-injecties krijgen. Het effect op hun geheugen was navenant.

 

Helemaal verklaren kan Potter het niet, maar hij vermoedt dat het eiwit microglia aantrekt, cellen die in de hersenen een opruimfunctie vervullen.

 

bron: BBC News

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken
  • potter1

    PDF, Bestandsgrootte 11.92 kb

Onderwerpen