De expressie van genen wordt niet alleen biochemisch maar ook puur mechanisch geregeld. Dat vermoeden althans onderzoekers van de University of Michigan, die met een ‘optisch pincet’ aan een stuk DNA hebben zitten trekken.

Het vermoeden is tamelijk voor de hand liggend maar toch had kennelijk nog niemand het ooit echt uitgeprobeerd.

 

In Physical Review Letters melden Jens-Cristian Meiners en promovendus Yih-Fan Chen dat een trekkracht van 200 femtonewton op de uiteinden van een stuk bacterieel DNA al voldoende is om het tempo, waarin zich lussen in de streng vormen, met een factor 10 te verminderen.

 

Die tijdelijke lussen zijn een algemeen voorkomend regelmechanisme voor genetische expressie. Ze voorkomen simpelweg dat het DNA ter plekke wordt afgelezen. Maar om te worden gevormd moeten bepaalde punten in het DNA uit zichzelf zó dicht bij elkaar komen dat een gespecialiseerd eiwit ze tegen ekaar kan trekken. En dat kost dus meer moeite wanneer je tegelijk aan de streng trekt.

 

Volgens de onderzoekers zijn de trek- en afschuifkrachten die in levende cellen op DNA worden uitgeoefend, soms wel een factor 100 hoger. Ze kunnen zich dan ook niet voorstellen dat zoiets géén invloed op de genetische expressie heeft.

 

bron: University of Michigan

Onderwerpen