UV-detectoren werken een stuk efficiënter met een nieuwe structuur van zinkoxide nanodraden. Britse onderzoekers hebben verschillende structuren getest om brandalarmen in de toekomst nog beter te laten werken, melden zij in Scientific Reports.

Zinkoxide absorbeert UV-staling en kan daarom deze straling detecteren. Momenteel bevatten UV-detectoren in de vorm van zinkoxide platen, maar de detectie wordt stukken beter als je nanodraden gebruikt. Deze draden hebben een groter oppervlak en vangen zo meer UV-straling, volgens de onderzoekers van de University of Surrey.

Ravi Silva en zijn collega’s laten het zinkoxide op een siliciumchip groeien zodat het meteen kan worden toegepast. In een bad van 85°C reageren zinknitraat en ammoniumhydroxide tot draden. Om lange nanodraden te maken voegen de onderzoekers een polymeer toe. Dit polymeer plakt aan de zijkant van de draden, waardoor ze alleen nog maar in de lengte kunnen groeien.

Een chip met verschillende gouden stroken blijkt de beste detector. De draden groeien alleen op deze gouden elektroden en vormen de ideale structuur om UV-straling te detecteren.

Door de reactieomstandigheden te variëren kunnen de onderzoekers de draden in alle vormen en maten laten groeien. Bovendien is deze manier van produceren goedkoop en op grote schaal toepasbaar. De onderzoekers willen deze techniek graag inzetten bij de productie van rookmelders en UV-detectoren die mensen waarschuwen voor een te hoge blootstelling aan UV-straling.