Vrije radicalen zijn essentieel voor de genezing van open wonden. In elk geval als je een rondwotmpje bent, schrijven onderzoekers van de UC San Diego in het tijdschrift Developmental Cell.

Het is weer eens wat anders dan de voortdurende berichten dat die vrije radicalen alleen maar schadelijk zijn.

Bij die rondwormpjes (C. elegans) gaat het om reactieve zuurstof (superoxide). Het wordt gegenereerd door de mitochondriën, ontdekten Andrew Chisholm en postdoc Suhong Xu. Dat gebeurt rond plekken waar je met een laser de huid van het wormpje hebt beschadigd.

En om de een of andere reden heelt de wond sneller als je de hoeveelheid reactieve zuurstof opvoert, en gaat het trager als je met antioxidanten die reactieve zuurstof wegvangt.

Volgens de onderzoekers lijkt het er op dat de vrije radicalen niet zelf de wond dichten, maar deel uitmaken van een signaalroute. De wond triggert de toevoer van extra Ca2+ naar de mitochondriën, die daarop reageren door meer vrije radicalen aan te maken. Die oxideren weer de cysteïnebouwstenen in de eiwitten die ze tegenkomen. Met name één zo’n eiwit, het GTPase RHO-1, zou hierdoor worden geblokkeerd, waardoor het de vorming van actinevezels in de wond minder sterk wordt afgeremd.

De manier waarop de auteurs het verwoorden, suggereert overigens een hoog speculatief gehalte.

Of het bij mensen ook zo werkt, blijft helemaal open. Maar er zijn successen geboekt met hyperbare zuurstoftherapie bij de behandeling van chronische wonden bij diabetici, en daarbij werd ook al een link gelegd met kunstmatig verhoogde oxidatieve stress. Wie weet.

bron: UC San Diego, Developmental Cell