Portugese onderzoekers hebben een in-vitrotest ontwikkeld die overgevoeligheid van de huid voor chemicaliën voorspelt. Handig nu in de EU alleen nog maar proefdiervrije cosmetica mag worden verkocht, schrijven ze in het tijdschrift Chemical Research in Toxicology.

De test is vooral bedoeld om allergisch contacteczeem (ACD) te voorspellen, waarbij de huid na herhaalde blootstelling uiteindelijk overgevoelig wordt voor een bepaald ‘klein’ molecuul. Geschat wordt dat een op de vijf mensen met minstens één zo’n allergie rondloopt. ACD is dan ook een van de meest voorkomende beroepsziekten in de westerse wereld.

Bij gebrek aan beter heeft men dit risico tot nu toe altijd via dierproeven moeten vaststellen. Maar voor cosmetica die je binnen Europa wilt verkopen mag dat helemaal niet meer, en voor andere toepassingen is het ook niet zo gewenst.

De Portugezen hebben nu een in vitro-assay gebouwd op basis van voorlopers van dendritische huidcellen, gewonnen uit muizenfoetussen. Die celcultuur stelden ze eerst bloot aan vier stoffen die overgevoeligheidsreacties geven en twee die dat niet doen. Daarbij volgden ze de expressie van een dertigtal genen met PCR, en een aantal biomarkers met Western blots.

Uit de gemeten reacties stelden ze een profiuel samen, en op basis daarvan werden nog eens 12 stoffen blind getest. Daarvan werden er 11 correct geclassificeerd; één allergeen glipte er door. Het assay is dus nog vatbaar voor verbetering maar veelbelovnd is het wel.

Waarbij de onderzoekers benadrukken dat hun test ook het metaal nikkel aanwijst als iets waar mensen overgevoelig voor kunnen worden; dat dat klopt is algemeen bekend maar aan dierproeven schijn je het vaak niet te kunnen zien.

bron: American Chemical Society

Onderwerpen