Kankercel verraadt zich door zachter aan te voelen

Onder de naald van een ‘atomic force microscope’ (AFM) voelen uitgezaaide kankercellen zachter aan dan gezonde cellen. Dat melden onderzoekers van de University of California (Los Angeles) op de website van Nature Nanotechnology. Ze denken dat het een nieuwe manier kan opleveren om naar uitzaaiingen te zoeken in lichaamsvloeistoffen.

Nu probeert men uitgezaaide kankercellen nog op te sporen door ze te kleuren en onder een optische microscoop te leggen. Dan moet je echter heel goed kijken om het verschil te zien. In naar schatting 30 procent van de gevallen ziet men ze dan ook over het hoofd.

De UCLA-onderzoekers vergelijken het met het uitzoeken van tomaten bij de groenteman: de rotte exemplaren zijn visueel nauwelijks te onderscheiden van de goede, maar ze voelen wel veel zachter aan.

In het gval van een cel is het dan vooral de kunst om precies hard genoeg tegen het celmembraan te duwen, zodat de AFM-naald er niet dwars doorheen gaat. “Anders is het net of je een tomaat test met een hamer.”

bron: UCLA

Onderwerpen