Voor het eerst is siliceen gebruikt in een elektrische schakeling, melden Amerikaanse onderzoekers van de University of Texas at Austin in Nature Nanotechnology. In de toekomst leidt het wellicht tot veel snellere computers.

Siliceen is een plat materiaal dat erg lijkt op grafeen, alleen is de koolstof in dit materiaal vervangen door silicium. Twee decennia geleden is het bestaan van siliceen al voorspeld, maar pas in 2010 wisten Franse onderzoekers het te synthetiseren. Het grootste probleem is dat het materiaal niet stabiel is in lucht.

Deji Akinwande en zijn groep hebben hier een goede oplossing voor gevonden. Ze lieten het siliceen in een vacuümkamer neerslaan op een dun laagje zilver en sloten het af met een laagje aluminium. Op deze manier was het siliceen afgesloten van de buitenwereld en bleef het intact.

Vervolgens is het aluminiumlaagje verwijderd en is het siliceen op een laag siliciumdioxide geplakt. Siliciumdioxide is nodig om de elektrische stroom door het siliceen aan en uit te kunnen schakelen. Om de transistor af te maken werd een deel van het bovenste zilverlaagje weggeschraapt om een baan siliceen vrij te maken. Twee elektrodes van zilver werden aangesloten om de elektrische stroom op gang te brengen.

Helaas verloor het siliceen na twee minuten zijn elektrische eigenschappen vanwege de blootstelling aan de lucht. Toch is dit het eerste onderzoek dat bewijst dat siliceen wel degelijk gebruikt kan worden voor elektronische toepassingen.