Voor het eerst wordt een Nederlands biotechbedrijf verkocht onder voorbehoud. De Amerikaanse gigant Pfizer neemt een minderheidsbelang in AM-Pharma met een exclusieve optie op alle resterende aandelen. Uit te oefenen wanneer het eerste medicijn van het bedrijfje uit Bunnik werkt, meldt het Financieele Dagblad.

Die krant was zo verbaasd dat ze er dinsdag de pagina’s één, twee en drie vrijwel volledig aan wijdde. Mede vanwege de bedragen die er mee gemoeid zijn: het minderheidsbelang kost $ 78,5 miljoen en bij een overname loopt dat tot maximaal $ 512,5 miljoen op, net geen record voor een Nederlands biotechbedrijf. Het geld gaat vrijwel geheel naar de huidige aandeelhouders, waaronder Pfizers branchegenoten Shire en AbbVie.

Het medicijn in kwestie heeft de werktitel recAP, wat staat voor recombinant alkalische fosfatase. Volgens AM-Pharma beschermt dit enzym weefsel tegen schade, veroorzaakt door ontstekingen. Bij sommige aandoeningen, zoals colitis en de ziekte van Crohn, lijkt sprake van een tekort hieraan.

Als eerste mogelijke toepassing heeft AM-Pharma echter gekozen voor acuut nierfalen als gevolg van bloedvergiftiging. Jaarlijks overkomt dat in de westerse wereld zo’n twee miljoen mensen. In eenderde van de gevallen overleven ze dat niet, en tot nu toe kan de geneeskunde daar bijzonder weinig tegen doen.

Momenteel zit recAP in de tweede fase van de klinische tests, die moet bewijzen dat het bij een vijftigtal patiënten werkt. De resultaten worden verwacht in de tweede helft van 2016, en op grond daarvan beslist Pfizer of het AM-Pharma helemaal overneemt of niet.

Zo ja, dan kan de farmagigant meteen de derde en laatste testfase betalen, met een veel groter aantal patiënten, en de wereldwijde distributie op zich nemen. Zelf zou AM-Pharma dat nooit kunnen opbrengen.

Mocht het allemaal lukken dan bestaat de beloning uit minstens een miljard omzet per jaar.

bron: FD, AM-Pharma