Sigarettenfilters zijn een ideaal basismateriaal voor elektrodes van supercondensatoren. De poriegrootteverdeling is precies goed, claimen Koreaanse onderzoekers in het tijdschrift Nanotechnology.

Ze brengen het vooral als mogelijkheid om sigarettenpeuken op een hoogwaardige manier te recyclen. Momenteel vormen die een dusdanig groot milieuprobleem dat er al stemmen opgaan om filters helemaal te verbieden.

Hergebruik in supercondensatoren zou een groeimarkt kunnen zijn. Deze vorm van elektrochemische energie-opslag wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Qua opslagcapaciteit blijven ze ver achter bij accu’s maarje kunt ze veel sneller laden en ontladen, wat essentieel is als je met hoge piekbelastingen te maken hebt. En een supercondensator overleeft ook nog eens veel meer laadcycli dan een accu.

Koolstof is een van de meest gebruikte elektrodematerialen voor die accu’s. En de Koreanen hebben nu ontdekt dat je die koolstof uitstekend kunt maken door de celluloseacetaatvezels, waaruit een sigarettenfilter voornamelijk bestaat, te pyrolyseren bij 900 graden Celsius.De gewenste combinatie van micro- en mesoporiën,nodig vor een optimale interactie met je vloeibare elektrolyt, blijkt dan helemaal vanzelf te ontstaan.

En voer je de pyrolyse uit onder een ammoniak-atmosfeer, dan wordt je koolstof ook nog eens met stikstofkernen gedoteerd. Dat veroorzaakt een ‘pseudocapaciteit’ in het elektrodemateriaal, die de totale capaciteit van de supercondensator nog een beetje zou moeten vergroten.

Uit de publicatie valt intussen niet op te maken dat het per se gebruikte sigarettenfilters moeten zijn. In elk geval zijn er geen concrete aanwijzingen dat verontreinigingen uit de sigarettenrook er iets toe doen. Het is dan ook de vraag of supercondensatorfabrikanten daadwerkelijk peuken zullen gaan rapen; vers filtermateriaal inkopen zou wel eens een stuk eenvoudiger kunnen zijn.

bron: Institute of Physics

Onderwerpen