De rechtszaak die de ondernemingsraad van MSD Nederland (voorheen Organon) heeft aangespannen tegen de directie, dient al op 2 september. De Ondernemingskamer heeft ingestemd met een versnelde procedure, zo melden de Volkskrant en het Brabants Dagblad. De kranten citeren Irene de Brouwer, de advocate van de or, die het vergelijkt met een kort geding.

Het betekent waarschijnlijk dat MSD Nederland en het Amerikaanse moederconcern Merck voor de rechter zullen moeten uitleggen waarom de Nederlandse activiteiten voor een groot deel worden opgedoekt terwijl altijd is gezegd dat ze winstgevend zijn.

 

De ondernemingsraad zegt door de directie van MSD Nederland te zijn gepasseerd. Enkele weken geleden kondigde de directie aan dat 2.175 van de 4.500 banen verdwijnen, waarbij onder meer de gehele R&D-afdeling wordt opgedoekt. Volgens de Nederlandse wetgeving moet je voor zo’n massa-ontslag op z’n minst advies vragen aan de or, en dat is niet gebeurd.

 

De or zal nu aan de Ondernemingskamer vragen het principebesluit terug te draaien, en eisen dat alle activiteiten worden opgeschort die neerkomen op het alvast uitkleden van Organon. Volgens de Volkskrant doen onbevestigde geruchten de ronde dat er al machines gereed zijn gemaakt voor verzending.

 

Eerder beklaagde de raad van commissarissen zich ook al dat ze buiten de besluitvorming is gehouden. In een brief aan de directie heeft zij zich formeel uitgesproken tegen het massa-ontslag dat zij in strijd acht met het belang van de onderneming, de werknemers en het algemeen belang van Nederland.

 

De commissarissen spannen overigens geen eigen rechtszaak aan, maar steunen de or.

 

In een reactie heeft de directie van MSD Nederland prompt laten weten dat de gang naar de rechter prematuur is, omdat er alleen nog maar een ‘voorgenomen besluit’ tot reorganisatie ligt en geen definitief plan. Het bedrijf verwacht pas in september een uitgewerkt plan voor de R&D klaar te hebben, en in oktober eentje voor de rest van Organon. Over die plannen zal wel volgens het boekje met de or en met de commissarissen worden overlegd, belooft MSD.

 

bron: Brabants Dagblad, de Telegraaf, de Volkskrant

Onderwerpen