Vriesdroog een zoogdiercel, snij er een plakje af en analyseer het snijvlak met SIMS-massaspectrometrie. Zo krijg je een momentopname van de biochemie in zo’n cel, claimen Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Analytical Chemistry.

Ze hebben het uitgeprobeerd met een tumorcellijn. Aan de hand van de aangetroffen moleculen konden ze inderdaad uittekenen waar de kern, het cytosol en het celmembraan zaten.

SIMS (Secondary Ion MS) wil zeggen dat je het oppervlak bestookt met een ionenbundel. De moleculen die daardoor worden losgeslagen, zuig je de massaspectrometer in. Op die manier kun je een monster nemen met minimale schade aan dat oppervlak.

Het afsnijden van de plakjes gebeurt ook met een ionenbundel, maar dan eentje die een stuk krachtiger is. De redactie van C&EN noemt het een ionic guillotine.

Volgens eerste auteur Christopher Szakal (NIST) zou het vriesdrogen geen gevolgen moeten hebben van de structuur van de cellen. Ze worden hooguit wat dunner doordat je het water er uit vriest.

Voorwaarde is wel dat je het proces zo goed in de hand hebt dat de celwanden niet barsten.

bron: C&EN

Onderwerpen