Onderwijsraad wil hulp van bedrijfsleven en particulieren

De Nederlandse samenleving moet zich meer betrokken gaan voelen bij het onderwijs. En dat wil niet alleen zeggen dat er meer over moet worden gepraat, maar vooral ook dat bedrijven, instellingen en particulieren er zélf meer geld en moeite in moeten steken in plaats dat ze het overlaten aan de overheid. Dat is de kern van het rapport ‘Stand van Educatief Nederland 2009’ dat zojuist is gepresenteerd door de Onderwijsraad.

De Raad signaleert dat het Nederlandse onderwijs internationaal gezien nog steeds ‘zeker niet slecht’ is, maar dat het niveau hier en daar wel wegzakt. En dat er hier en daar al particuliere initiatieven loskomen om er iets aan te doen: steeds meer kinderen worden bijgespijkerd in huiswerkinstituten, anderen worden simpelweg naar een school in België of Duitsland gestuurd.

Gepleit wordt voor een meerjarenplan, te verzinnen door minister Plasterk, waarbij meer overheidsgeld naar het onderwijs gaat en tevens meer privaat geld wordt aangetrokken. Argumenten voor dat laatste lopen uiteen van maatschappelijk verantwoord ondernemen tot goede reclame voor de eigen toko.

De Onderwijsraad vindt het ook best als masterstudenten meer moeten gaan bijdragen aan hun eigen studie, omdat een master hun kansen op de arbeidsmarkt sterk verbetert.

Tot slot zou de beeldvorming over het onderwijs veel minder negatief moeten worden. De raad ziet hier een taak voor de ‘maatschappelijke voorhoede’: de top van het bedrijfsleven zou bijvoorbeeld veel meer betrokkenheid bij het onderwijs kunnen tonen dan ze nu doet.

bron: Onderwijsraad, FD

Onderwerpen