Osamu Shimomura, Martin Chalfie en Roger Tsien pakken chemieprijs


De Nobelprijs voor chemie gaat dit jaar naar de ontdekkers van het groene fluorescerende eiwit GFP, dat is uitgegroeid tot een van de belangrijkste gereedschappen van de life sciences. De Japanner Osamu Shimomura (Marine Biological Laboratory, Woods Hole) en de Amerikanen Martin Chalfie (Columbia University, New York) en Roger Tsien (University of California, San Diego) mogen de prijs onderling verdelen.

GFP, dat oplicht onder ultraviolet licht, komt van nature voor in sommige kwallen. Shimamura slaagde er in 1962 als eerste in om het uit Aequorea victoria te isoleren.

Chalfie was vervolgens de eerste die demonstreerde dat je GFP als label kunt gebruiken bij genetisch onderzoek. Om te beginnen kleurde hij zes cellen van de nematode C. elegans er mee in.

Tsien slaagde er vervolgens in om GFP in diverse kleuren te maken,. Sindsdien kunnen onderzoekers verschillende biologische processen tegelijk volgen door ze elk een eigen tintje te geven.

Andere onderzoekers doen tegenwoordig goede zaken met gemodificeerde zebravisjes die volgens hetzelfde principe hun eigen aquarium verlichten. Maar dáár win je geen Nobelprijs mee.

bron: nobelprize.org

Onderwerpen