Niet broeikaseffect, maar CO2 houdt bomen langer groen

Dat bladeren in de herfst steeds later bruin worden en van de boom vallen is rechtstreeks het gevolg van de stijgende CO2-concentratie in de atmosfeer. Met een eventueel door die CO2 veroorzaakte temperatuurstijging heeft het niets te maken, zo stellen onderzoekers van de universiteit van Southampton op de websitevan het tijdschrift Global Change Biology.

De onderzoekers hebben de proef op de som genomen met twee bosjes populieren. Het ene bosje kreeg buitenlucht, het andere werd blootgesteld aan de 550 ppm CO2 die voor het jaar 2050 wordt verwacht. Die laatste bomen hielden inderdaad langer hun bladeren terwijl de chlorofylconcentratie minder snel afnam.

De laatste dertig jaar zijn de Europese bladeren elke tien jaar gemiddeld 1,3 tot 1,8 dagen later gaan vallen. Een duidelijk verband met de omgevingstemperatuur is echter nooit aangetoond. Dit terwijl het verband tussen de temperatuur en het eerder opengaan van de knoppen in de lente juist wel heel duidelijk is.

De Engelse onderzoekers denken dat de bladeren dankzij de extra CO2 meer voedingsstoffen kunnen aanmaken en daardoor langer vitaal blijven. Het risico is wel dat de bomen op deze manier niet tijdig toekomen aan het vormen van knoppen voor het volgende voorjaar.

bron: University of Southampton

Onderwerpen