Nikkelionen veroorzaken allergische reacties door rechtstreeks een receptoreiwit van het immuunsysteem te activeren. Dat muizen nooit last hebben van nikkelallergie komt doordat zij twee andere aminozuren in dat eiwit hebben zitten, zo schrijft een groep Duitse onderzoekers in Nature Immunology.

Ze suggereren voorzichtig dat deze ontdekking kan leiden tot een manier om nikkelallergie te bestrijden. Dat zou een goudmijntje kunnen zijn: in de westerse wereld heeft 5 tot 10 procent van de bevolking inmiddels last van nikkelallergie, wat onder leidt tot jeuk en huiduitslag bij contact met euromunten.

 

Het eiwit in kwestie heet toll-like receptor 4 (TLR4), en behoort tot de eerste verdedigingslinie van het immuunsysteem. Normaal gesproken reageert het op lipopolysacchariden die door ongewenste bacteriën worden afgescheiden.

 

Dat zo’n receptor ook kan reageren op anorganische ionen, is helemaal nieuw. Het zou de onderzoekers echter niets verbazen als er nog wel meer allergenen bestaan die op vergelijkbare manier inwerken op een receptoreiwit.

 

Dat het bij muizen-TLR4 niet werkt, blijkt te komen doordat in die variant twee histidinebouwstenen (op plaats 456 en 458) ontbreken. Breng je in muizen het menselijke TLR4-gen tot expressie, dan gaan ze óók allergisch reageren op nikkel.

 

Het goede nieuws is dat deze histidines niet nodig blijken te zijn voor de ‘normale’ reacties op lipopolysacchariden. Vind je dus een molecuul dat ze selectief blokkeert en de rest van het eiwit vrij laat, dan zou dat een medicijn tegen nikkelallergie kunnen zijn.

 

bron: naturenews

Onderwerpen