Energiebesparing biedt evolutionair voordeel

Huisjesslakken met een metabolisme dat nog trager is dan gemiddeld, leven langer dan ‘energiekere’ soortgenoten. Daarmee is voor het eerst bewezen dat natuurlijke selectie energiebesparing bevoordeelt, zo schrijven de Chileense onderzoekers Roberto Nespolo en Paulina Artacho in het tijdschrift Evolution.

Biologen vermoedden al langer dat dieren, die zuinig omgaan met energie, evolutionair in het voordeel zijn. Ze houden immers meer energie over voor voortplanting en andere essentiele zaken.

Tot nu toe was het echter nooit in de praktijk aangetoond. Voor dit soort onderzoek is het immers essentieel dat de proefpopulatie in het wild rondloopt. En als een deel er dan vandoor gaat, kloppen je statistieken niet meer.

Vandaar dat de Chilenen slakken hebben gebruikt. Die komen sowieso niet ver. En als ze dood zijn, vind je in elk geval hun slakkenhuis nog terug.

Ze maten van een kleine 100 tuinslakken (Helix aspersa) het individuele metabolisme, aan de hand van hun CO2-uitstoot. Tevens maten ze de slakkenhuizen op. Vervolgens lieten ze de slakken 7 maanden rondkruipen en keken daarna, welke nog leefden.

Conclusie: het formaat maakte niets uit maar de overlevende slakken hadden gemiddeld een 20 procent langzamer metabolisme dan de exemplaren die waren doodgegaan.

Of een trager metabolisme daadwerkelijk leidt tot tragere slakken of alleen maar tot efficiënter kruipende slakken, hebben de Chilenen overigens nog niet uitgezocht.

bron: BBC News

Onderwerpen