Bewijs geleverd: geurvretende sokken niet goed voor milieu

Sokken met zilver-nanodeeltjes verliezen wel degelijk een deel van hun edele metaal in de was. Tot deze weinig verbazende conclusie komen Zwitserse onderzoekers die het voor het eerst op een wetenschappelijk verantwoorde manier hebben uitgeprobeerd.

Al eerder werd gewaarschuwd voor het gevaar van groeiende hoeveelheden nanozilver in het milieu. De zilverdeeltjes worden aan textiel toegevoegd omdat hun antibacteriële werking de ontwikkeling van voetengeur afremt. Maar een simpel proefje wees vorig jaar al uit dat ze er vrij eenvoudig uit zijn te spoelen.

In Environmental Science & Technology vertellen Bernd Nowack en collega’s (werkzaam bij een overheidslab in Sankt Gallen) nu hoe ze monsters van 9 verschillende merken nanozilvertextiel (7 met metallisch zilver en 2 met zilverchloride) onder gecontroleerde omstandiogheden hebben uitgespoeld en gewassen, met of zonder bleekmiddel.

Resultaaat: tussen de textielsoorten zitten grote verschillen. De hoeveelheid zilver die bij een wasbeurt vrijkomt, loopt uiteen van minder dan 1 tot wel 45 procent. Daarbij is opvallend dat vooral de grootste deeltjes (meer dan 450 nm diameter) loskomen, wat doet vermoeden dat mechanische krachten de belangrijkste oorzaak zijn.

Het bleekmiddel lijkt echter niets uit te maken.

bron: American Chemical Society

Onderwerpen