In Canada zijn oogdruppels ontwikkeld die nanodeeltjes met ciclosporine bevatten. Eenmaal per week druppelen is voldoende om irritatie als gevolg van droge ogen te bestrijden, claimen onderzoekers van de University of Waterloo in het tijdschrift Nano Research.

Het zou een hele vooruitgang zijn ten opzichte van de huidige oogdruppels die driemaal daags moeten worden gebruikt, met dank aan de uitstekende zelfreinigende eigenschappen van het menselijk oog.

De nanobolletjes ontstaan door zelfassemblage van een copolymeer, opgebouwd uit een polymelkzuurderivaat en het polysacharide Dextran. De truc is dat je het oppervlak vervolgens functionaliseert met fenylboronzuur, dat zich hecht aan de slijmlaag op het hoornvlies. Hierdoor blijven de bolletjes zitten totdat ze worden afgebroken, wat dagen duurt.

De onderzoekers vulden ze met ciclosporine A, een stof die het immuunsysteem onderdrukt Dat voorkomt weer dat het hoornvlies geïrriteerd raakt door vervuiling, die er wegens gebrek aan traanvocht niet tijdig af wordt gespoeld.

Bij muizen en konijnen die kunstmatig aan droge ogen waren geholpen, bleven de nanobolletjes gedurende minstens vijf dagen ciclosporine afscheiden. Eens per week indruppelen bleek voldoende om irritatie te voorkomen.

De onderzoekers hopen binnenkort met klinische tests te kunnen beginnen. Over een jaar of vijf zouden de bolletjes dan op de markt kunnen zijn.

bron: University of Waterloo