Opzuigen van vrije radicalen moet slachtoffers redden

In d VS wordt gewerkt aan een geneesmiddel op basis van koolstofnanobuisjes dat de gevolgen van blootstelling aan een hoge dosis radioactieve straling moet verminderen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft 540.000 dollar uitgetrokken voor deze ‘Trojaanse nanovectorpaarden’ (nanovector Trojan horses, NTH) en wil binnen negen maanden resultaten zien.

Het ondrzoek wordt gedaan door wetenschappers van Rice University en de University of Texas, onder leiding van nanotechnoloog James Tour.

De NTH’s bestaan uit enkelwandige nanobuisjes, die worden gecoat met afgeleiden van gebutyleerd hydroxyanisool (BHA) en gebutyleerd hydroxytolueen (BHT). Dit zijn veel gebruikte conserveermiddelen voor voedsel. Ze werken doordat ze vrije radicalen afvangen voordat ze schade kunnen aanrichten.

En vrije radicalen zijn nu net de ionen die ontstaan als gevolg van ioniserende straling. Ze zijn uiterst reactief en sturen de normale biologische processen in een organisme totaal in de war. Vaak leidtde aanvankelijke schade tot een domino-effect dat uiteindelijk, dagen of weken later, de dood tot gevolg heeft.

Een eerste, ruwe vorm van NTH’s is vorig jaar op muizen uitgeprobeerd. Die bleken er inderdaad meer weerstand tegen straling door te krijgen. Volgens Tour is het uiteindelijke doel om een medicijn te ontwikkelen dat ook nog werkt als je het maximaal 12 uur ná blootstelling toedient.

Die negen maanden vindt hij ook ongehoord kort, maar hij snapt maar al te goed dat het leger snel wil weten of deze onderzoekslijn ergens toe leidt.

bron: Rice University

Onderwerpen