In de VS is een draagbare sensor ontwikkeld die gevaarlijke virussen zoals Ebola en Marburg snel herkent in bloedmonsters, zonder dat er voorbewerkingen nodig zijn. Ideaal voor ontwijkkeligslanden waar een uitbraak wordt gevreesd, denken Hatice Altug (Boston University College of Engineering) en haar collega’s.

In Nano Letters presenteerde Altug onlangs de laatste vorderingen op dit gebied.

 

De sensor werkt met zogeheten ‘plasmonic nanohole arrays’, rijen gaatjes van 250-300 nanometer diameter in een goudfilm. Zulke arrays hebben de eigenschap dat ze, wanneer je er zichtbaar licht op laat schijnen, bepaalde golflengtes beter doorlaten dan andere.

 

De arrays worden voorzien van antilichamen die wél specifiek zijn voor het desbetreffende virus maar niet voor een bepaalde stam daarvan. Vangen ze er eentje, dan verandert ter plekke de brekingsindex van het monster. Dat heeft weer tot gevolg dat de golflengte van het doorgelaten licht meetbaar verschuift.

 

Het voordeel is dat je niet hoeft te knoeien met PCR of fluorescente labels om de respons op het virus zichtbaar te maken: je hoeft alleen maar bij te houden welke golflengtes worden doorgelaten. De onderzoekers hebben al laten zien dat het werkt met allerlei virustypen, variërend van kleine RNA-virussen zoals Ebola tot grote DNA-virussen zoals Vaccinia.

 

Gerwerkt wordt aan een draagbare versie die dankzij microfluidics-technieken kan worden toevertrouwd aan ongetraind personeel.

 

bron: Boston University

Onderwerpen