Dendrimeer als basis voor bermbommensensor

Aan dendrimeren, opgebouwd uit chromofore moleculen, kun je zien of er ergens een bermbom ligt. Dat claimt chemicus Theodore Goodson III, van de University of Michigan. Na een eerdere publicatie in Nanotechnology mocht hij deze week zijn plan uiteenzetten tijdens het ACS-congres in New Orleans.

Dendrimeren zijn sterk vertakte, boomkruinvormige structuren. Het idee is dat TNT-moleculen gemakkelijk tussen de takken blijven hangen. Vervolgens kies je de chromoforen zo gekozen dat elk spoortje TNT de fluorescente eigenschappen uitdooft. Samen met Franse chemici heeft Goodson al dendrimeren ontworpen die in het lab inderdaad zo blijken te functioneren.

Het idee is nu kastjes met deze dendrimeren op strategische plekken in de berm zetten. Voorbijrijdende militairen richten vanuit hun Humvee een infraroodlaser op de kastjes. Lichten ze niet op, dan is voorzichtigheid geboden.

Het onderzoek wordt mede betaald door het Amerikaanse ministerie van Defensie. Blijft de vraag of massale plaatsing van dergelijke kastjes in de binnenlanden van Afghanistan wel zo’n praktisch plan is.

bron: University of Michigan

Onderwerpen