Vergeten is een actief proces en Zwitserse onderzoekers weten nu precies welk molecuul het regelt. In elk geval bij het rondwormpje C.elegans, melden ze in het tijdschrift Cell.

Tot nu toe wist niemand zeker of overtollige herinneringen actief werden gewist of dat ze gewoon passief vervaagden.

Aan de Universität Basel hebben ze nu proeven gedaan met genetisch gemodificeerde rondwormpjes die het eiwit MSI-1 niet aanmaken. Die wormpjes blijken hetzelfde leervermogen te hebben als ongemodificeerde soortgenoten, maar de aangeleerde zaken blijven veel langer hangen.

MSI-1 behoort tot de zogeheten musashi-eiwitten, die messenger-RNA binden zodat dat niet wordt vertaald naar eiwitten. Nader onderzoek leerde dat MSI-1 hierbij onder meer de RNA-sequenties uitkiest die coderen voor de eiwitten ARX-1, 2 en 3. Dat zijn subunits van het Arp2/3 complex dat helpt om de verbindingen tussen zenuwuiteinden (synapsen) te stabiliseren.

Hoe hersencellen precies informatie vasthouden is nog totaal onduidelijk maar zonder die stabilisatie werkt dat vasthouden kennelijk een stuk minder goed.

Duidelijk is ook dat een ander eiwit, genaamd adductine, de groei van de synapsen juist bevordert en dus waarschijnlijk ook dat vasthouden. Maar wat precies bepaalt welke herinneringen worden gewist en welke niet, is nog een volkomen raadsel.

Hetgeen de onderzoekers er niet van weerhoudt om tussen de regels door te suggereren dat het onderdrukken van MSI-1 wellicht helpt tegen algeheel geheugenverlies als gevolg van alzheimer.

bron: Universität Basel

Onderwerpen