Met een 3D-geprint opzetstuk op je mobieltje kun je de lengte van DNA-ketens bepalen. Dat is alvast één meting waar je geen peperdure fluorescentiemicroscoop meer voor nodig hebt, schrijven UCLA-onderzoekers in ACS Nano.

Het opzetstukje bevat goedkope versies van alle optische componenten die je voor fluorescentiemicroscopie nodig hebt, zoals een externe lens, filters en een laserdiode. Daarnaast wordt het mobieltje voorzien van een app die contact legt met een server van de UCLA in Los Angeles. Die destilleert uit de ruwe beelden de DNA-lengte tot op minder dan duizend basenparen nauwkeurig, en zendt de resultaten naar het mobieltje terug.

Uiteraard moet je dat DNA dan wel van tevoren labelen, maar dat gold voor die dure microscoop eveneens.

Laatste auteur Aydogan Ozcan ziet het als een proof of principle. Als je met dit soort microscopietechnieken het veld in kunt zonder dat het veel hoeft te kosten, opent dat een hele reeks mogelijkheden voor diagnostiek bij de huisarts. Zowel in westerse labs met een beperkt budget als in ontwikkelingslanden waar ze überhaupt geen dure microscopie-labs hebben staan.

bron: UCLA