In de VS wordt gewerkt aan een pijnstillende pleister die detecteert of je pijn hebt en dan automatisch paracetamol toedient. Het moet de opmaat vormen van een zelfklevend nanomedicijnkastje dat militairen op de been houdt totdat ze echt onherroepelijk dood zijn, melden Joe Wang (University of California, San Diego) en collega’s in Angewandte Chemie.

De auteurs omschrijven hun prototype als een biobrandstofcel die wordt bestuurd door Booleaanse logica. Inderdaad zitten er een anode en een kathode in, en is die anode met een beetje goede wil te omschrijven als een logische AND-poort. Hij bevat namelijk lactaatdehydrogenase, een enzym dat melkzuur afbreekt tot pyruvaat. Bij die reactie wordt NAD+ omgezet in NADH, dat weer elektronen naar de kathode kan pompen. Met als gevolg dat de paracetamolvoorraad vrijkomt, die in die kathode is ingebouwd.

Dit proces verloopt uiteraard alleen als er een bepaalde minimumconcentratie melkzuur in het bloed aanwezig is. En laat melkzuur nu net een bekende biomarker zijn voor verwondingen aan de onderbuik.

Het onderzoek is betaald door het Office of Naval Research, het wetenschappelijke bureau van de Amerikaanse marine. Daar droomt men volgens Wang al hardop van een pleister die bij elke veel voorkomende verwonding een biomarker herkent en een passend medicijn afgeeft.

bron: Royal Society of Chemistry

Onderwerpen