Veredeling kan voortaan efficiënter

Amerikaanse onderzoekers hebben een eerste, ruwe versie van het genoom van de maisplant gepubliceerd. Hierdoor moet het gemakkelijker worden om nieuwe, betere maisrassen te kweken.

Het project werd geleid door het Genome Sequencing Center van Washington University in St. Louis. Het startte in 2005 en heeft bijna 30 miljoen dollar gekost. Het is pas het derde plantengenoom dat wordt opgehelderd, na Arabidopsis en rijst.

De snelheid van het veredelingsproces kan nu enorm worden opgevoerd, zo zegt een woordvoerder van Wageningen UR in het Agrarisch Dagblad. Uiteraard wordt ook genetische modificatie gemakkelijker, maar het is onverstandig om dat in Nederland hardop te zeggen.

Mais heeft 2,5 miljard basenparen, verdeeld over tien chromosomen. Qua lengte is het dus iets kleiner dan het menselijke genoom maar het zit veel ingewikkelder in elkaar, met tweemaal zo veel genen en 80 procent repetitieve sequenties. Vooral dat laatste maakte het sequencen bijzonder moeilijk; een paar jaar geleden werd zelfs nog gedacht dat het onmogelijk zou blijken.

“Het was zoiets als een legpuzzel van 1000 stukjes met heel veel blauwe lucht en blauwe zee, en alleen een paar zeilbootjes aan de horizon”, aldus projectleider Richard Wilson.

bron: Washington University, Agrarisch Dagblad, NSF

Onderwerpen