Fabrieken buiten VS voorlopig buiten schot

Chemieconcern LyondellBasell heeft in de VS een beroep gedaan op ‘chapter 11’ van de Amerikaanse faillissementswetgeving, wat neerkomt op een aanvraag tot uitstel van betaling. Het bedrijf hoopt zo lucht te krijgen voor een reorganisatie, en voor onderhandelingen over de terugbetaling van schulden ter waarde van 26 miljard dollar. Dat is ruim de helft van de jaaromzet.

De aanvraag betreft alle activiteiten in de VS en één Duitse holdingmaatschappij. De productiemaatschappijen in Europa, waaronder de grote fabriek voor styreenmonomeer en propyleenoxide op de Maasvlakte, vallen er buiten. Wereldwijd blijft de productie sowieso doordraaien.

Het nieuws komt niet onverwacht. Vorige week verlaagde Standard & Poor’s de kredietwaardigheid van LyondellBasell al tot het nulpunt omdat schulden niet op tijd meer werden afbetaald.

De problemen bij LyondellBasell worden te dele veroorzaakt door de kredietcrisis. Het bedrijf, waar 17.000 mensen werken, produceert voornamelijk kunststoffen, en grondstoffen daarvoor. De laatste maanden is de vraag naar die producten ingestort.

Maar ook voor die tijd zat het financieel al niet goed. LyondellBasell is niet aan de beurs genoteerd. Het is eigendom van de Russisch-Amerikaanse miljardair Len Blavatnik, via diens werkmaatschappij Access Industries. Blavatnik begon vier jaar geleden met het opkopen van Basell, een verzelfstandigde joint venture van BASF en Shell. Vervolgens liet hij Basell de aandelen opkopen van het Amerikaanse chemieconcern Lyondell. Dat kostte 12,7 miljard dollar, terwijl ook nog 7 miljard aan schulden werd overgenomen.

Zoals gebruikelijk bij dit soort overnames was het de bedoeling dat LyondellBasell het bedrag zelf zou afbetalen. Dat zou al moeilijk genoeg zijn geweest wanneer de economie niet was ingestort, en in de huidige situatie is het onmogelijk. De schuldeisers krijgen waarschijnlijk de keuze: of een deel van hun claims opgeven, of LyondellBasell failliet laten gaan en helemaal geen cent meer terugzien.

bron: Financial Times, FEM Business, LyondellBasell

Onderwerpen