Ramanspectrometrie blijkt een prima techniek om lipsticksporen uit elkaar te houden. En je hoeft er de dragers van die sporen niet eens voor uit het plastic zakje te halen, claimen forensische wetenschappers van de University of Kent in het tijdschrift Analytical Methods.

Met zo’n onderzoek kan bijvoorbeeld worden vastgesteld of een slachtoffer lipsticksporen draagt van iemand anders of alleen van zichzelf, en kun je bijvoorbeeld ook nagaan wie van de aanwezigen een glas heeft geleegd of een sigaret gerookt. In het beste geval kun je dat aan de kleur zien, maar als de kleuren te sterk op elkaar lijken ben je aangewezen op chromatografische analysemethoden. En daarvoor moet de lipstick van de ondergrond af en ben je dus bezig het bewijs te vernietigen.

Ramanspectrometrie daarentegen is niet-destructief. Je belicht het monster met een laserbundel met een bepaalde golflengte. Sommige moleculen worden hierdoor aangeslagen en kaatsen dan licht van een andere golflengte terug. Het zo ontstane spectrum is karakteristiek voor het onderzochte materiaal.

Michael Went en collega’s hebben het met succes uitgeprobeerd met drie verschillende lasers en vier merken lipstick (La Femme 29, Revlon 07, Barry M 101 en Rimmel 23, voor de kenners) die ze op glazen, papieren tissues en sigarettenpeuken smeerden. Daar kwamen spectra uit die goed overeenkwamen met referentiespectra, opgenomen door microscoopglaasjes te coaten met dezelfde lipstick. Met textielvezels lukte het ook, zij het iets moeizamer omdat de kleur van die vezels bepaalt welke kleur laser je wel of niet kunt gebruiken.

Het lukte zelfs om dwars door een transparante ‘evidence bag’ heen te meten. Het polyetheen van zo’n zakje geeft ook een stoorignaal, maar het spectrum van de lipstick blijft voldoende herkenbaar. Dat het zakje dicht kan blijven, vergroot uiteraard de overtuigingskracht van het verkregen bewijs behoorlijk omdat niemand meer kan beweren dat er wellicht contaminatie is opgetreden in het lab.

De onderzoekers zijn nu aan het kijken of het met oogschaduw, huidcrème en andere cosmetica ook lukt.

bron: University of Kent

Onderwerpen