Zet twee labmuizen in een hok en ze beïnvloeden met hun genen elkaars gezondheid, schrijven onderzoekers van het EMBL in Heidelberg in PLOS Genetics.

Of een muis andermuis’ nachtrust ondermijnt door een ochtendmuis, een avondmuis of gewoon een woelmuis te zijn, is immers deels genetisch bepaald. Bij mensen werkt het ongetwijfeld ook zo en de auteurs willen er een diagnostische tool van maken.

 

Gen-appels in het schap

Een dezer dagen start in een paar Amerikaanse winkels de verkoop van Arctic Apples, waarin een gen is uitgeschakeld zodat ze na het schillen niet bruin worden. Voor het maximale effect worden de in Canada gemodificeerde Golden Delicious in plakjes aangeboden. De Europese introductie moet wachten op officiële goedkeuring én een groter aantal appelbomen, dus dat duurt nog wel even.

 

Sociale kosten van CO2

Elke ton CO2 die de VS extra gaat uitstoten kost de economie uiteindelijk $ 31, schrijft Yale-econoom William Nordhaus in PNAS. Drie jaar geleden kwam hij met zijn Dynamic Integrated model of Climate and the Economy (DICE) nog op $ 17 uit, maar voooruitschrijdende inzichten lieten hem een aantal aannames bijstellen.

 

Amerikaanse pillen

President Trump heeft de farmaceutische industrie opgeroepen meer in de VS te produceren en de prijzen te verlagen. Tevens wil hij de rest van de wereld meer laten meebetalen aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, in plaats dat ze meelift op Amerikaanse R&D. Trump beloofde tevens de toelatingsprocedure voor nieuwe medicijnen te versnellen.

 

Brussel remt Dow en DuPont

De megafusie tussen Dow Chemical en DuPont is een paar maanden uitgesteld. De onderhandelingen met de Europese Unie over het behoud van banen, met name in de landbouwchemicaliën-R&D, lopen uit.

 

Noordhollands zeewier

De provincie Noord-Holland investeert € 300.000 in een 1,5 jaar durend onderzoek naar de economische perspectieven van zeewierteelt. Het wordt uitgevoerd door het NIOZ-Zeewiercentrum op Texel, Wageningen Marine Research en ECN. De provincie denkt dat zowel de Noordzee als de Waddenzee zich lenen voor zeewierpilots, en hoopt investeerders te lokken.

 

Tankopslag tiert welig

Het Rotterdamse VTTI investeert $ 400 miljoen in capaciteitsuitbreiding. Het tankopslagbedrijf neemt meerderheidsbelangen in Panamese en Kroatische terminals, en bouwt 174.000 m3 aan olietanks in Rotterdam. De Antwerpse haven krijgt twee extra lpg-tanks, volgens VTTI vanwege een trend binnen de chemie om nafta door lpg te vervangen.

 

Eventjes uitgeboord

Door de lage olieprijs is wereldwerk nog maar werk voor 57 % van alle boorplatforms. Van de 103 platforms op de Noordzee liggen er volgens het Financieele Dagblad zelfs 58 in de haven. Het huurtarief is met driekwart gekelderd, de beurswaarde van de eigenaars ook.

 

Zuivellab breidt uit

In Zutphen heeft Qlip het grootste zuivellaboratorium van Europa geopend. Na negen maanden nieuw- en herbouw is het oppervlak verdubbeld. Het chemisch en microbiologisch lab ondersteunt jaarlijks ruim 13.000 audits en beoordelingen van kwaliteitssystemen in de melkveehouderij en zuivelsector.

 

Miljarden voor Zwitserse farma

Farmagigant Johnson & Johnson neemt het Zwitserse biotechbedrijf Actelion over voor $ 30 miljard in contanten. Actelion is vooral bekend als maker van medicijnen tegen PAH oftewel verhoogde bloeddruk in de longen. Bijzonder is dat de R&D-afdeling wordt afgesplitst en zelfstandig naar de beurs gaat, onder leiding van ceo Jean-Paul Clozel die zo de ‘succesvolle cultuur van innovatie’ hoopt te behouden.

 

Propylacetaat wordt schaars

Oxea heeft de afnemers van n-propanol en n-propylacetaat op rantsoen gezet. Ze kunnen krijgen wat ze de laatste zes maanden gemiddeld afnamen of eerder hebben afgesproken, meer niet. Volgens het chemieconcern zijn door de stijgende vraag de grenzen van de productiecapaciteit bereikt.

 

Academisch overwerk

De Vrije Universiteit Brussel gaat aan competentieontwikkeling voor academici doen. Het moet ze helpen bij het inschatten van vaardigheden die ze moeten verdiepen, verbreden of aanleren om door te groeien. Ook komen er richtlijnen voor ‘oordeelkundig’ emailgebruik. Eerder onderzoek liet zien dat de werkdruk voor met name jonge proffen hoog is: gemiddeld werken ze 55 uur per week.

Onderwerpen