In de niet zo verre toekomst kunnen koolstofnanobuisjes koper vervangen in elektriciteitskabels. Een spaarlamp brandt er nu al prima op, hebben onderzoekers van Rice University (VS) overtuigend aangetoond.

Het betrof een lamp van 9 watt, die gewoon aan het lichtnet hing (120 volt dus, want het blijven Amerikanen). In het circuit was een paar cm kabel opgenomen, dat uit meerwandige koolstofnanobuisjes was gevlochten. Na 3 dagen brandde hij nog en was het stukje koolstof niet aantoonbaar gedegradeerd.

De onderzoekers voerden de natuurlijke elektrische geleiding van de nanobuisjes nog wat extra op door ze te ‘dopen’ met jodium; dat gebeurde door de kabels 12 uur in jodiumdamp van 200 graden Celsius te hangen.

In het tijdschrift Scientific Reports claimen ze dat de zo geprepareerde koolstofkabel 104 tot 105 ampère per vierkante centimeter verdraagt, en dat hij lichter is dan een kabel van koper of aluminium die ontworpen is om hetzelfde vermogen te transporteren. En net als een koperen kabel kun je de koolstofkabels gewoon in elkaar vlechten of knopen.

In een filmpje wodt gesugereerd at je de nanobuisjes ook voor hoogspanningskabels zou kunnen gebruiken, waarbij de gewichtsbesparing nog veel interessanter zou zijn dan bij een huis-, tuin- en keukensnoertje.

Dat je ook meteenvan een groot deel van het fenomeen koperdiefstal af zou zijn, zeggen ze er nog niet eens bij.

bron: Rice

Onderwerpen