Injecties met geconcentreerd knoflookextract kunnen zieke bomen redden. De boom kan er tegen maar bacteriën en schimmels niet, meldt de Britse omroep BBC.

De methode is te duur en te bewerkelijk om los te laten op elke willekeurige boom, maar je zou er wel bomen met historische of sentimentele waarde mee kunnen redden. Zo had de paardenkastanje achter het Anne Frankhuis er misschien nog gestaan als de knoflookbehandeling een aantal jaren eerder was uitgevonden.

Volgens de BBC hebben 60 andere paardenkastanjes in het graafschap Northamptonshire meer geluk gehad. De knoflook hielp ze af van de kastanjebloedingsziekte, die wordt veroorzaakt door een Pseudomonas-infectie. Ook acute oak decline, een eikenkwaal die het werk is van nog onbekende bacteriën, wordt er door verminderd. In het lab zou tevens succes zijn geboekt tegen de schimmel die bij essen de aandoening ash dieback veroorzaakt.

De werkzame component van het knoflookextract zou allicine oftewel 2-propeen-1-sulfinothiozuur-S-2-propenylester moeten zijn. Die stof zit normaal niet in knoflook maar ontstaat wanneer de teentjes worden geplet en enkele normaal gescheiden ingrediënten met elkaar in contact komen. Dat allicine antibacterieel werkt, is geen nieuws.

Normaal valt allicine binnen een aantal minuten uit elkaar, maar er schijnen manieren te bestaan om het te stabiliseren. Het in Wales geproduceerde concentraat dat onder hoge druk in de sapstroom van de bomen wordt gespoten, is in elk geval op zo’n manier behandeld. De BBC citeert iemand die bij de proeven is betrokken, en die meldt dat bladeren soms een dag na de behandeling nog naar knoflook ruiken.

bron: BBC News