De KLM moet onafhankelijk onderzoek laten doen naar de aanwezigheid van toxische dampen in de cockpits (en de cabines) van haar vliegtuigen. Dat is de uitspraak in een kort geding dat tegen de luchtvaartmaatschappij was aangespannen door een van haar eigen piloten.

Over die dampen gaan al jaren geruchten. De hoofdverdachte is tricresylfosfaat, een organofosforverbinding die als hittebestendig smeermiddel wordt gebruikt in de motoren. Resten daarvan zouden worden aangezogen door de cabineventilatie, en sommige piloten zouden daar dusdanig door bedwelmd worden dat ze niet meer tot het besturen van hun vliegtuig in staat zijn.

Een uitgebreidere uitleg verscheen enkele maanden geleden al in C2W.

Het gaat waarschijnlijk om hoeveelheden die nauwelijks meetbaar zijn, en te klein om de wettelijke normen te overschrijden. Maar kennelijk is een klein aantal piloten er overgevoelig voor, en wellicht ook sommige passagiers. Er zijn sterke aanwijzingen dat genetische factoren hier de hoofdrol spelen.

Stellen dat er helemaal niets aan de hand is, zoals de KLM tot nu toe beweerde, gaat volgens de kortgedingrechter in Amsterdam dan ook te ver.

bron: De Telegraaf

Onderwerpen