Times Higher Education heeft haar beoordelingsmethode voor universiteiten herzien. Gevolg is dat de top-100 geen enkele Nederlandse naam meer bevat. De TU Eindhoven eindigde als hoogste, op nummer 114.

Volgens universiteitenvereniging VSNU bewijst dit dat de Nederlandse overheid meer moet investeren in het hoger onderwijs. Het ‘bewijs’ daarvoor is dat de Times dit jaar voor het eerst die investeringen laten meewegen bij de ranking.

 

Tot vorig jaar werd de Times-ranking verzorgd door QS. Dit jaar kwam dat bureau echter met een eigen ranking, terwijl de Times in samenwerking met Thomson Reuters een nieuwe onderzoeksmethodiek heeft bedacht.

 

Resultaat: vorig jaar eindigde de UvA in de Times-lijst als hoogst genoteerde Nederlandse universiteit op 49. Dit jaar eindigde de UvA in de QS-ranking als hoogst genoteerde Nederlandse universiteit op 56… maar bij de Times op 165.

 

Dat Harvard bij de Times op nummer één staat is minder verbazend, zij het dat deze universiteit dit jaar bij QS op twee eindigde.

 

In de nieuwe Times-top-200 staan verder Leiden op 124, de VU op 139, Utrecht op 143, Wageningen op 144, Delft op 151, Rotterdam op 159, Groningen op 170 en Twente op 185. Van de Belgische universiteiten staat de K.U.Leuven op 119 en de UGent op 124 (gedeeld met Leiden).

 

In hoeverre je zulke rankings nog serieus moet nemen als ze zó idioot ver uiteen beginnen te lopen, is een interessante vraag.

 

bron: De Telegraaf

Onderwerpen