Proefjes doen met koolstofmonoxide wordt een stuk minder link dankzij een Deense uitvinding. In de vorm van een vaste stof waar pas CO uit komt op het moment dat het nodig is, zo valt te lezen in JACS.

De door Anders Lindhardt en collega’s (Aarhus Universitet) gepropageerde stof is een zuurchloride, dat CO afsplitst onder invloed van een palladiumkatalysator. Die CO kun je vervolgens gebruiken om een andere verbinding te carbonyleren onder invloed van een ándere palladiumkat.

 

Het eigenlijke nieuws is dat die twee reacties kunnen verlopen in afzonderlijke kolven. Er zijn al meer CO-afsplitsende stoffen uitgevonden, maar die werden direct door de te carbonyleren stof gemengd. Wat automatisch betekende dat je de reactanten na afloop weer moest zien te scheiden.

 

In Aarhus hebben ze op deze manier al verschillende carbonyleringen gedemonstreerd. Ze hebben zelfs laten zien dat je koolstof-13 in het zuurchloride kunt inbouwen om het op je product over te dragen als label.

 

De redactie van C&EN hoopt dat carbonylering op deze manier een beetje salonfähiger wordt als laboratoriumgereedschap. Binnen de chemische industrie is grootschalig gebruik van CO routinewerk, maar voor een incidenteel proefje in het lab vormen de te nemen veiligheidsmaatregelen vaak een onoverkomelijke horde. Het zuurchloride heeft dan het grote voordeel dat er vrijwel niets mee kan gebeuren.

 

bron: C&EN

Onderwerpen