Duitse regering ziet geen bezwaar

Het omstreden Duits-Indische ijzerbemestingsproject in het zuiden van de Atlantische Oceaan mag toch doorgaan. Vier onafhankelijke adviesinstellingen hebben vastgesteld dat er geen ernstige legale of ecologische bezwaren zijn, zo heeft de Duitse minister van wetenschap Annette Schavan maandag laten weten.

Het zogeheten Lohafex-experiment houdt in dat 20 ton ijzersulfaat in de oceaan wordt gedumpt. Dat moet een algenbloei in gang zetten, die CO2 aan de atmosfeer onttrekt.

Het idee is niet nieuw en al helemaal niet onomstreden. De lange-termijngevolgen voor het milieu zijn namelijk totaal onduidelijk. Vadaar dat een wereldwijd moratorium is ingesteld, voornamelijk om te voorkomen dat commerciële bedrijven CO2-emissierechten tegen ijzersulfaat gaan uitwisselen.

Dat moratorium geldt echter niet voor kleinschalige experimenten. De vraag was of Lohafex daar onder valt. Na felle protesten van natuurbeschermers besloot het Duitse wetenschapsministerie daarom twee weken geleden het experiment op te schorten totdat daar meer duidelijkheid over was.

Inmiddels liggen er vier rapporten. Het IFM-Geomar in Kiel en de British Antarctic Survey hebben de ecologische risico’s bekeken, het Max-Planck-Institut für Völkerrecht en de Universität Kiel keken of de proef in strijd is met internationale verdragen. Allevier komen ze tot de conclusie dat de proef mag doorgaan.

bron: Handelsblatt

Onderwerpen