Economische teruggang laat megadeal eindigen in rechtszaal

De vorig jaar aangekondigde verloving van kunststofproducent Huntsman en Hexion Specialty Chemicals dreigt uit te draaien op een spectaculaire juridische knokpartij. Huntsman wil nog steeds graag samengaan maar Hexion probeert er uit alle macht onderuit te komen.

Beide ex-tortelduifjes hebben rechtszaken aangespannen teneinde hun gelijk te halen.

Huntsman is heel lang een familiebedrijf geweest. Sinds een paar jaar wordt een deel van de aandelen echter op de beurs verhandeld, en inmiddels wil de familie haar belang helemaal afstoten. Een jaar geleden leidde dat tot een biedingsoorlog, waarbij Hexion uiteindelijk Basell nipt versloeg met een bod van 10,6 miljard dollar waarvan 4 miljard in overgenomen schulden.

De overname heeft echter vertraging opgelopen wegens bezwaren van de mededingingsautoriteiten. In de tussentijd is het economische klimaat verslechterd. De schulden van Huntsman zijn verder opgelopen, de omzet valt tegen en de grondstoffenrekening loopt snel op door de dure olie. Hexion-topman Craig Morrison voorspelt nu dat het doorzetten van de overname leidt tot een gezamenlijk bankroet.

Wat ook meespeelt is dat Hexion in handen is van een risico-investeerder, Apollo Management. Risico-investeerders zijn niet zo populair meer bij de banken als een jaar geleden, en Apollo krijgt gewoon de overnamesom niet meer bij elkaar.

Voor de aandeelhouders van Huntsman zou het afketsen van de overname intussen erg slecht nieuws zijn. Pater familias Jon Huntsman sr. is niet te beroerd om Apollo Management in de media verrot te schelden. Hij noemt de leiding ‘a disgrace’ en spreekt van “een van de meest onethische contractbreuken die ik in een halve eeuw zakendoen ben tegengekomen.”

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

bron: Chemical & Engineering News, examiner.com

Onderwerpen