UvA-spinoff levert ‘proof of concept’

In een reactor met vaste katalysatorbedden is koolzaadolie continu om te zetten in biodiesel die ruimschoots aan de Europese norm EN14214 voldoet. Dat beweerde de UvA-spinoff Yellow Diesel al langer, maar het is nu ook door een onafhankelijk laboratorium bevestigd.

“We kunnen nu zeggen: het werkt écht”, vertelt ceo Ronald Schut.

Het toegepaste heterogene katalyseproces komt uit de koker van UvA-hoogleraar Gadi Rothenberg, tevens cso van Yellow Diesel. Het heeft het grote voordeel dat je de katalysatoren na afloop niet uit de producten (biodiesel en glycerol) hoeft te filteren. Dat komt de zuiverheid ten goede en reduceert de afvalstroom tot bijna nul.

In principe kan het proces alle mogelijke plantaardige oliën en vetten gebruiken als grondstof. Op de website biedt Yellow Diesel aan om voor elke klant een proces op maat te ontwerpen, waarin dan een combinatie van vastbedreactoren en/of kolommen voor reactieve destillatie zou moeten worden gebruikt.

De afgelopen tijd is het proces in het lab getest in een ‘microfabriek’, die 100 à 200 milliliter per uur produceert maar volgens Schut wel een goede nabootsing biedt van industriële procescondities.

Schut voorziet dan ook geen porblemen bij de opschaling naar écht eindustriële schaal. Momenteel studeert hij op een pilotplant met een capaciteit van 1 à 10 ‘barrels’ (à 159 liter) per etmaal. “Hoe groot hij wordt hangt een beetje van de kosten af. Maar 1 barrel per dag is acceptabel volgens de bedrijven die we er over hebben gesproken.”

bron: Yellow Diesel

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen